--7-- INSTRUCTIUNI DE MONTAJ,FINISAJ SI INTRETINERE - AEM GENERAL PARCHET S.R.L.



HOME     CONTACT     duminica, 05 Mai 2024 · 13:23

AEM GENERAL PARCHET S.R.L.
INSTRUCTIUNI DE MONTAJ,FINISAJ SI INTRETINERE

Instructiuni de instalare pentru parchetul masiv


Toate testarile pentru umezeala trebuie facute inainte de aclimatizarea lemnului si de pregatirea locului.



I. RESPONSABILITATEA PROPRIETARULUI/INSTALATORULUI
Parchetul din lemn masiv este un produs unic al naturii, caracterizat prin variatii distincte in esenta si culoare. Aceste variatii distincte in esenta si culoare nu sunt defecte, ci constituie o parte din frumusetea si unicatul parchetului din lemn masiv.



    • Instalatorul isi asuma toata responsabilitatea pentru inspectia finala a calitatii produsului. Aceasta inspectie a parchetului trebuie facuta inainte de instalare. Examinati cu atentie parchetul, cu atentie deosebita asupra culorii, finisajului si calitatii inainte de a-l instala.

    • Inainte de a incepe instalarea oricarui parchet din lemn masiv, instalatorul trebuie sa determine daca mediul unde va avea loc lucrarea si conditiile si tipul de podea pe care va fi montat sunt acceptabile, asigurandu-se ca acestea sunt in conformitate cu cerintele stipulate in aceste instructiuni pentru instalarea parchetului din lemn. Firma noastra isi declina responsabilitatea in cazul esuarii instalarii, datorata sau asociata cu podele pregatite in mod necorespunzator sau cu deficiente ale mediului de instalare.

    • Folosirea petelor, umpluturilor si a chitului pentru corectarea defectelor in timpul instalarii trebuie acceptat ca o procedura uzuala.

    • La cerere, un procent de 5-10% trebuie adaugat la cantitatea in metri patrati necesara, ca marja de eroare, in functie de modul de instalare, pentru a completa instalarea (instalarea in diagonala poate lua mai mult).


 


II. INSPECTIA LOCULUI UNDE VA FI INSTALAT SI ACLIMATIZAREA



    • Intr-o constructie noua, parchetul din lemn masiv este unul din lucrurile instalate la urma. Orice lucrare care implica apa sau umezeala (instalatii sanitare, tavane acustice, lucrari la pereti) trebuie sa fie incheiate inainte de a instala parchetul. Sistemele de incalzire si de aerisire trebuie sa fie operative in intregime, mentinand o temperatura constanta in camera de 15.5-16C si o umiditate relativa de 40-60%.

    • Parchetul nu va fi livrat pana cand cladirea nu este terminata si orice lucrari in ciment, tencuiala, var si alte materiale sunt complet uscate. Betonul si tencuiala trebuie sa fie uscate si vechi de cel putin 60-90 de zile. Verificati subsolurile si spatiul de sub podea pentru a va asigura ca sunt uscate si bine ventilate pentru a evita stricaciunile provocate de umezeala.

    • Parchetul trebuie sa ajunga la locul instalarii cu cel putin 72 de ore inainte de instalare. Nu deschideti pana nu e gata de instalare.

    • Manevrati cu grija. Nu il asezati in picioare. Depozitati parchetul intr-un loc uscat, asigurand un spatiu minim de patru inci sub si in jurul cutiilor.

    • Nu depozitati direct pe beton sau langa pereti exteriori. Cutiile ar trebui asezate in zona de instalare.

    • Zona de instalare trebuie sa aiba o temperatura constanta de 15.5-19C si o umiditate relativa de 40-60% timp de minim 5 zile inainte de instalarea oricarui tip de parchet.


 


III. PREGATIREA PODELEI


Podelele trebuie sa fie:



    • CURATE - razuite sau smirgheluite, maturate, fara ceara, grasime, vopsea, ulei si alte molozuri;

    • NETEDE/INTINSE - Smirgheluiti zonele mai ridicate si incheieturile si umpleti zonele mai joase- planeitatea sapei nu trebuie sa depaseasca abaterea de 2mm/1.5metri liniari;

    • SOLIDE - sapa autonivelanta trebuie sa aiba o compresivitate de 35NEWTONO/mm patrat, se recomanda utilizarea sapei autonivelante;

    • USCATE - sapa trebuie sa aiba o umiditate sub 2%. Pentru o sapa cu umiditate intre 2% si 5% se aplica rasina epoxidica.


Retineti: Toate testarile pentru umezeala trebuie facute inainte de aclimatizarea lemnului si de pregatirea locului.


 


IV. PREGATIREA LOCULUI DE INSTALARE



    • Aclimatizati produsul timp de 72 de ore inainte de instalare;

    • Verificati daca podeaua este neteda si solida. Reparati daca este necesar;

    • Taiati din lungimea usilor;

    • Eliminati materialele de constructie existente.


Pasul 1: STABILITI UN PUNCT DE PORNIRE



    • Inainte de inceperea instalarii propriu-zise, pentru a da aspectul corespunzator podelei parchetate, distribuiti placi scurte si lungi peste zona unde urmeaza a fi instalat parchetul, in cazul unei lungimi aleatorii. Lucrati din mai multe cutii o data, pentru a asigura un amestec corespunzator de culoare si nuanta.

    • Aliniati primul rand de placi pentru a va asigura ca aveti o linie dreapta dintr-un capat la altul al camerei. Desenati o linie cu creta la distanta dorita de perete, pentru a va ajuta atunci cand aliniati placile. Uniti bine placile intre ele pentru a obtine cel mai placut aspect dupa terminarea parchetarii.


Pasul 2: INSTALAREA PARCHETULUI


Metoda de fixare prin lipire
Este foarte important ca instalatorul sa lucreze pe o suprafata plana, curata si uscata. Cand suprafata este pregatita pentru lipire, lipiti parchetul masiv peste dalele de beton, folosind un adeziv bicomponent de calitate recomandat de specialistii in domeniu.


Pasul 3: FINISAJUL


Dupa stabilizarea definitiva a parchetului se trece la efectuarea diferitelor operatii succesive cu echipamente profesionale.Timpii de stabilizare variaza in functie de conditiile ambientale, de metodele de montaj si de adezivul folosit.


Pasul 4: SLEFUIREA


Se recomanda slefuirea cu ajutorul masinilor de slefuit cu banda abraziva; operatiunea se face in trei faze successive, care folosesc abraziv cu granulatie din ce in ce mai fina. Aceste operatiuni sunt urmate de aplicarea chitului de rosturi.


Pasul 5: LACUIREA


Se recomanda aplicarea a 2-3 straturi de lac, iar pentru fiecare strat, inainte de urmatoarea aplicare, asteptam ca lacul sa se usuce si sa se intareasca.


Parchet peste incalzirea prin pardoseala


De-a lungul deceniilor, parchetul montat peste incalzirea in pardoseala a asigurat permanent satisfactia clientilor. Conditiile care trebuie respectate sunt o temperatura de 18-20oC in incapere si o umiditate permanenta relativa a aerului intre 50-60%. Temperatura la suprafata pardoselii de parchet nu trebuie sa depaseasca 20C.


Conditii de respectat la sapa
Se recomanda sisteme de incalzire in pardoseala cu temperaturi joase. La incalzirea in pardoseala cu apa calda, temperatura maxima la tur trebuie sa fie de maximum 55oC. Conductele de incalzire vor fi acoperite cu cel putin 40 mm de sapa. Conductele sunt plasate aproximativ la jumatatea stratului de sapa. Trebuie sa se tina cont de faptul ca, la prima utilizare a sistemului de incalzire, umiditatea din stratul inferior al sapei nu se propaga in sus.
Din acest motiv este necesar un tur/retur in doua trepte, cu o faza intermediara de racire. inainte de punerea in functiune a incalzirii, sapa de ciment trebuie sa se intareasca timp de cel putin 21 de zile, iar sapa anhidrida minimum 7 zile. Una dintre obligatiile constructorului este sa verifice umiditatea din loc in loc. Umiditatea maxima reziduala in cazul sapelor de ciment este de 1,5 CM% (norma pana la 1,8%), iar in cazul sapelor anhidride de 0,3 CM%.
Trebuie avut in vedere ca intre straturile de peste elementul de incalzire (sapa si podeaua) si cele de sub sapa de incalzire (izolatoare) sa existe un raport corespunzator al conductibilitatii termice. Caldura cedata in jos trebuie sa nu depaseasca 20 W/m2, respectiv 25% din caldura totala. in consecinta, in cazul parchetului masiv, grosimea pardoselii de parchet nu trebuie sa depaseasca 22 mm.


Montarea parchetului pe pardoseala cu incalzire
sapele incalzite trebuie tratate cu un strat de primer/rasina. in timpul montajului si pana la intarirea adezivului (intre 2-10 zile, in functie de tipul de adeziv si de conditiile de montaj), temperatura la suprafata sapei trebuie sa fie intre 15oC si 18oC. Cel mai devreme la 3 zile dupa slefuirea si tratarea suprafetei parchetului brut, temperatura pe tur poate fi crescuta, cu circa 5oC pe zi.


Masuri necesare din partea beneficiarului
Evitarea oscilatiilor de temperatura in incapere – temperatura ideala este de 18-20oC, in conditii de umiditate relativa a aerului intre 50-60%. in perioada de incalzire se vor realiza mai multe aerisiri scurte. Aerisirile lungi in perioada de iarna determina scaderea umiditatii aerului. Se vor asigura in incapere mai multe surse de umezeala, ca de exemplu instalarea unui umidificator la inceputul perioadei de incalzire, plante de camera etc.
In perioadele umede de vara, sursele inutile de umiditate trebuie evitate.Este nerecomandata folosirea covoarelor, in perioada de incalzire, in zonele in care sunt asezate acestea se pot forma rosturi (covoarele formeaza o bariera pentru caldura). inaintea unei curatiri riguroase a pardoselii, temperatura de la suprafata trebuie diminuata.


Montajul flotant
Parchetul triplu stratificat montat flotant este recomandat doar in anumite conditii. Aceasta tehnica de montaj scade considerabil conductibilitatea termica, deoarece se interpun rezistenta foliei suport la transferul de temperatura si existenta unui strat subtire de aer (aproape de neevitat), care se formeaza in micile neuniformitati ale podelei (de exemplu in spatiile in care se instaleaza mobilier greu).


Rezistenta termica in cazul lipirii pe intreaga suprafata
Valoarea limita de 0,17 m2/K/W nu trebuie depasita.



Parchet dublu stratificat


Parchet mozaic


Parchet masiv


Parchet industrial


11 mm 2 straturi
0,048 m2 K/W


8 mm 1 strat
0,038 m2 K/W


10 mm 1 strat
0,048 m2 K/W


22 mm 1 strat
0,105 m2 K/W


Recomandari finale
Este important ca beneficiarul sa respecte conditiile descrise mai sus, pentru ca parchetul sa-si pastreze un timp indelungat caracteristicile unice, respectiv durabilitatea, eleganta naturala si intensitatea. Numai asa, aceasta bucatica de natura din locuinta dvs. va poate aduce si mai multa bucurie.


Intretinerea parchetului


 


ATENŢIE: intr-o locuinta, APA si LEMNUL se urasc dintotdeauna. Va recomandam ca mopurile, carpele, lavetele pe care le veti folosi la stergerea parchetului să fie foarte bine stoarse inainte de folosire.


 


1. Lemnul, fiind un produs natural, este influentat continuu de temperatura si umiditatea ambianta: daca umiditatea ambianta este mare, lemnul absoarbe vapori de apa si isi mareste volumul, iar daca aerul este relativ uscat – iarna, cand camerele sunt incalzite – lemnul elibereaza vaporii de apa, diminuandu-si volumul si conducand la aparitia rosturilor intre lamele. Asadar, este necesar sa puteti controla umiditatea pe timpul verii cu ajutorul aparatelor de aer conditionat prin functia dezumidificare, iar pe timpul iernii puteti folosi umidificatoare de ambient sau vase cu apa fixate pe calorifere.


 Dupa finalizarea lucrărilor de parchet trebuie sa aveti in vedere urmatoarele proceduri:


 


2. Nu calcati pe parchet minim 24h;


 


3. Timp de 7 ZILE sunt interzise urmatoarele operatiuni: acoperirea parchetului cu folie, covoare, spalarea acestuia, intrarea cu incaltaminte (culoarea parchetului este influentata de razele ultraviolete, mai ales pe soare puternic care cade direct pe parchet. Efectul ultravioletelor inchide culoarea lemnului),parchetari.blogspot.ro




Bine ati venit
INSTRUCTIUNI DE MONTAJ,FINISAJ SI INTRETINERE


Cosul de cumparaturi
Este gol.

Distribuie


X